|
|
| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Pennywise Rosemary's Baby

|
Tarih: Cum Tem 25, 2008 7:51 pm Mesaj konusu: Stephen King - Duma Adası |
|
|
Kitap Adı : DUMA ADASI
Orjinal Adı : Duma Key
Yazarı : STEPHEN KING
Türü : ROMAN
Çevirmen : Esat Ören
Boş sayfada karakalem çizgiden başka bir şey değildi. Ufuk çizgisiydi, belki. Ya da içinden kötülüğün akacağı bir yarıktı...
Kötü talihi Edgar Freemantle’yi inşaat alanında çalışırken yakalar. Üstüne düşen vinç sağ kolunu koparır, konuşma ve düşünme yetisini hasara uğratır. Mutlu evliliği birdenbire sona erer, nekahet dönemi karabasana dönüşür. Edgar kazandan sağ kurtulduğuna pişmandır. "Coğrafi bir değişiklik" yapıp çok uzaklara gitmesini öneren psikiyatr Dr. Kamen, "Neyin onu mutlu ettiğini," sorar. "Resim yapmak," yanıtını alır.
Edgar, Florida sahilinde Duma Adası’nda ev kiralar. Meksika Körfezi’nin muhteşem günbatımı ona resim yapmasını fısıldar. Ve Edgar resim yapmaya başlar.
Edgar münzevi yaşamının duvarlarını yıkar, dostlar edinir. Kendi yaralarından söz etmekten çekinen ve onunla aynı hamurdan yoğrulmuş Wireman ile kökleri Duma Adası’nın derinliklerine uzanan yaşlı Elizabeth ile tanışır. Harikalar yaratan becerisi onun silahı olur.
Elizabeth’in geçmişinden sayfalar açılıp kadının çocukluğundaki hayaletler ortaya çıkınca onarılmaz yıkımlar başlar.
_________________ "Sivri kazıklar vampirler için neyse, gerçekler de çogunlukla hayal gücü için, odur"
Stephen King |
|
| Başa dön |
|
 |
Pennywise Rosemary's Baby

|
Tarih: Cum Tem 25, 2008 8:07 pm Mesaj konusu: |
|
|
İş Geçmişi Hatırlamaya Geldiğinde Hepimiz Hile Yaparız!
Edgar Freemantle'ın en iyi arkadaşı Wireman'dan bir söz.. Elizabeth Eastlake ise bunu adeta bir hayat felsefesi edinmişti.. Belki isteyerek, belki istemeyerek.. belki de sadece bilinçaltında isteyerek.. Ve küçük Libbit'in istediği bir çok şey gibi bu da gerçek olmuştu. Olanları hatırlamak istemiyordu ki dert görünümlü gibi bir devaya sığınmıştı: Alzheimer!!
Duma Key.. Okumadan önce bu kadarını beklemiyordum. Stephen King'in belki de kusursuza en yakın kitabı diyebilirm; kullanılan dil, konu, karakterler, mekan ve hatta son.. Hiçbiri için keşke şöyle olsaymış diyemedim bu sefer. Gereken herşey Usta tarafından yapılmıştı.
Usta; palmiyeler, deniz kabukları, gün batımını, deniz gibi hepimize güzel şeyler çağrıştıran bu materyallerle oluşturulması ve inandırıcılığı normalde çok zor olacak bir gerilim yaratıyor. Ama Usta elbette normal değil.. Tıpkı komik bir palyaçodan, korktuğunuz nesnenin şekline girebilen bir canavar yarattığı gibi Duma Key'de de inanılmaz şeyler yapmış.. inanılmaz şeyler düşünüp tasarlamış.. Ona kimbilir kaçıncı kez hayran kaldım ama sanırım en güçlülerinden biri bu oldu.
Duma Key'i okurken bir an bile sıkılmadım desem inanır mısınız? İtiraf edeyim ki bir çok King kitabında sıkıldığım bölümler az da olsa oluyordu, 'burayı biraz fazla uzatmış' ya da 'burayı çok kısa geçmiş' dediğim çok kitabı oldu Ustanın. Ama Duma Key birçok konuda olduğu gibi zaman konusunda da kusursuzdu. Sayfalar akıp gitti elimde.. Ne bir eksik, ne bir fazlalık...
500'üncü sayfaya gelene kadar Duma Key'i kafamda Cep, Lisey ve Duma arasında derecelendirirken 'Cep'ten iyi Lisey'den kötü' diye düşünüyordum. Ama kitap burdan sonra öyle bir boyuta vardı ki, kitap bittiğinde Duma Adası'nı 'O'dan sonra okuduğum en iyi King romanı ilan ettim. Gerçekten kelimelerle anlatmak çok zor bu kitabı. Galiba eleştirebileceğim tek şey kitabın kapağı; kapaktaki Stephen King yazısındaki simler, kitabı 500'den sonra elimden bırakamadığım için ellerime yapıştı da
Bu arada sürekli '500'den sonra' dememe bakmayın, bütünüyle harika bir kitap Duma Adası. Ama 500'den sonrası büyüleyici. Ayrıca çok da ürkünç.
Ben kitabı 'O'ya çok benzettim. Söz konusu cadıdan sık sık 'O' diye bahsetmesi, cadının kahramanlarımız öldürmek için onları ölen sevdikleriyle kandırma yoluna gitmesi, ölüleri bir yerde toplaması ve King'in aslında onların ne ölü ne de canlı olduklarını 'O'daki gibi sık sık yinelemesi, cadıyı altetmek için onun ini diyebileceğimiz eski Heron's Roost'a gitmeleri gibi detaylar.. Elbette bunlar benim Itşizofrenimin bir ürünü de olabilir, ama baya benzerlik vardı işte
Söyleyecek daha çook şey var ama söylememek sanırım en iyisi. Okuyun ve görün, hatta görmeyin yaşayın arkadaşlar Duma Key beni çok etkiledi, çok beğendim.
King özellikle son iki kitabıyla yepyeni bir yola girmiş bence. Umarım daha uzun süre bu yolda onunla el ele yürürüz.. _________________ "Sivri kazıklar vampirler için neyse, gerçekler de çogunlukla hayal gücü için, odur"
Stephen King |
|
| Başa dön |
|
 |
qülqüzeli
|
Tarih: Sal Ksm 10, 2009 7:50 pm Mesaj konusu: |
|
|
sırf bu kitap hakkında yorum yapmak için üye oldum inanırmısınız...
stephan king benim hayatımdaki tek yazar diyebilirim.onun kitaplarından başka kitap okumam.bi çok kitabını en az iki kere okudum.ki hala devam ediyorum,içlerinden en tadı damağımda kalanı duma adası oldu...okurken,edgar freemantle'ye aşık olduğumdan tutun,wireman'ın o derin anlamı olan cümlelerine kapılmama kadar bi çok şey yaşadım.kitap enfes...bittiğinde hiç bu kadar üzülmemiştim...edgar'ın karakterine,konuşma tarzına,wireman'ın o anlamlı sözlerine doyamadan kitabı yuttum...şimdi tekrar başlıcam.aynı kitabı tekrar okumak için yaklaşık 3 ay beklerim.ama duma adasını okuyalı 7 ay olmasına rağmen hala etkisindeyim.şimdi tek dua ettiğim şey inşallah filmi yapılır...he,bu arada; 'O' yu 2 kere okudum,2 kerede filmini izledim.ama duma adası benim için stephan king'den artık kopamayacağımı bana en iyi gösteren roman oldu.herkese tavsiyemdir... |
|
| Başa dön |
|
 |
kalender Moderatör

|
Tarih: Prş Ksm 12, 2009 2:55 am Mesaj konusu: |
|
|
Duma Adası'nın King'in son yıllarda yazdığı en iyi kitap olduğu söyleniyor ama henüz okuma fırsatım olmadı. Yalnız ''O'' beklediğim kadar çıkmamıştı açıkçası. _________________ ''HEYBAN''
25 ARALIK 2010 |
|
| Başa dön |
|
 |
akrep1778 Leatherface

Kayıt: 14 Tem 2007 Mesajlar: 1423 Konum: Evim ara sırada olsa işim
|
Tarih: Prş Ksm 12, 2009 11:12 am Mesaj konusu: |
|
|
hımm ben king in duraklama dönemi kitaplarından biri olarak duymuştum ve elimden bırakmıştım şimdi iyimi kötümü ( _________________ Tek bir eksik önemli olabilir.... |
|
| Başa dön |
|
 |
qülqüzeli
|
Tarih: Prş Ksm 12, 2009 6:23 pm Mesaj konusu: |
|
|
duma adası harika..enfes...anlatamam yani..kitabı ilk aldığımda çokta hevesli değildim.ama 'misery' kitabının sonunda duma adasından biraz söz etmişti.ordan ilgimi çekipte almıştım kitabı.başlarken çok umutlu değildim ama stephan king beni o kadar şaşırttıki anlatmam mümkün değil...kesinlikle ama kesinlikle okuyun.okumamanız büyük kayıp bence...  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|